Paradisgade 7-9
8000 Århus C
86193122

EVENTS

Vi fylder vores biograf med events og særarrangementer for enhver smag.
Og tit. Helst mindst 1 gang om ugen.


En god biografoplevelse handler ikke kun om filmen. Der må gerne være mere - måske en lille overraskelse, en mundsmag, et glas vin...Nogle søndage kan du hygge med brunch og filmklassikere, torsdage er der tit premierer med oplæg eller drinks.Vi finder hele tiden på nye ting - så hold dig opdateret her på siden eller meld dig til nyhedsbrevet.

I menuen til venstre kan du gå på opdagelse i de forskellige arrangementer og særlige filmrækker som sommerkavalkade, franske film mandage, seniorbio, babybio og meget mere.

Alle premiere-events finder du herunder - tryk på tidspunktet for at købe billetter.
 

 
E-mail:    
 
Mobil:    
 
 

onsdag 24. maj

Sweet Dreams


E

De fem benspænd


E

  onsdag 24. maj

  2t 14min

  Ikke vurderet

  Sweet Dreams

  19:00
  E - Sal C
  VÆLG SPILLETIDSPUNKT
  E
  Den italienske mesterinstruktør Marco Bellocchios filmatisering af Massimo Gramellinis selvbiografiske bestseller, kredser om dybe følelsesmæssige ar efterladt af en dysfunktionel familie og uforløst moderlig kærlighed.

  Kun 9 år gammel mister Massimo pludseligt og voldsomt sin mor, og det får afgørende indflydelse på resten af hans liv. Han bliver en dygtig journalist, men er rastløs og skifter fokus fra fodbold til krigen i Bosnien og er ude af stand til at knytte sig til andre.

  Indtil den dag han møder kvinden, der tvinger ham til at gøre op med fortiden. Elegant fortalt med spring frem og tilbage i tiden og smukt filmet.
  Biografpremiere: Torsdag 25. maj
  Instruktion: Marco Bellocchio
  Skuespillere: Bérénice Bejo, Valerio Mastandrea, Fabrizio Gifuni, Guido Caprino, Barbara Ronchi
  Spilletid: 02:14
  Censur: Ikke vurderet

  1t 30min

  De fem benspænd

  19:15
  E - Sal A
  VÆLG SPILLETIDSPUNKT
  E
  Man kunne sikkert have forudset noget øjenåbnende, da Lars von Trier satte sig for at lave sin første dokumentar. Men næppe noget så produktivt, morsomt og underholdende som dette portræt af Jørgen Leth, der skærer ansigter og tålmodigt kæmper, mens han udsættes for 'fem benspænd' af sin intrigante ven og kollega.

  Udgangspunktet er Jørgen Leths berømte kortfilm, 'Det perfekte menneske' (1967), som Leth skal genindspille scener fra, men nu efter Lars von Triers helt urimelige og særprægede regler. Legen og dogmet er smågenialt i sig selv, men filmen siger også noget væsentligt om iscenesættelse som form og metode - og om en instruktør, der prøver at ramme Leth på den kontrolsyge, som von Trier mener, er hans kardinaldyd.

  En film fuld af fælder og forhindringer – og med besøg i både Cuba, Bombay og Bruxelles. Et af de mest skattede metaværker i den bølge af kreativ dansk dokumentarfilm som har manifesteret sig i det nye årtusinde.
  Biografpremiere: Fredag 21. november
  Instruktion: Lars von Trier
  Skuespillere: Claus Nissen, Jørgen Leth, Lars von Trier
  Spilletid: 01:30
  Censur:

  lørdag 27. maj

  Efter stormen


  E

   lørdag 27. maj

   1t 57min

   Ikke vurderet

   Efter stormen

   16:00
   E - Sal A
   VÆLG SPILLETIDSPUNKT
   E
   Ryota hænger fast i sin succesfulde fortid som prisvindende forfatter. Han bruger alle sine penge, som han nu tjener som privatdetektiv, på gambling, og han kan knapt nok betale børnebidrag. Efter at Ryotas far dør, kan han se, at hans aldrende mor og hans smukke ekskone lader til at være kommet videre i deres liv.

   Han genoptager kontakten til sin først skeptiske familie og kæmper for at tage kontrol over sin egen eksistens og sit forhold til hans unge søn. Indtil en stormfuld sommeraften give familien en chance for at knytte bånd igen.

   Den prisvindende og anerkendte instruktør Kore-eda Hirokazu er tilbage med en stærk historie om familiebånd og trækker mere end nogensinde på sine egne, personlige erfaringer og minder.
   Biografpremiere: Onsdag 24. maj
   Instruktion: Hirokazu Kore-eda
   Skuespillere: Hiroshi Abe, Yôko Maki, Taiyô Yoshizawa
   Spilletid: 01:57
   Censur: Ikke vurderet

   søndag 28. maj

   Spectator Records - Op i røg


   E

    søndag 28. maj

    1t 30min

    Ikke vurderet

    Spectator Records - Op i røg

    17:00
    E - Sal C
    VÆLG SPILLETIDSPUNKT
    E
    70'erne flød med røde strømper, sjove urter, østlig filosofi - og ikke mindst musik i psykedeliske klæder. Nogen peger på Steppeulvene eller Burning Red Ivanhoe og andre mod Pan, når heltene fra den tid skal hyldes. Men i 1969 var var det et lille kollektiv i et civilt rækkehuskvarter uden for Aalborg, der tog førertrøjen hvad angår de psykedeliske toner. Med tidligere journalist Jørgen Bornefelt og jazzmusiker Carsten Meinert ved roret blev det lille kollektiv til et pladeselskab, der udgav selveste Gasolins første single (i et beskedent oplag). Med lige dele hang til børnemusik, psych-folk og free jazz var Spectator Records det måske mest alsidige pladeselskab i dansk musikhistorie. Og med fuld kul på endte det hele også før det knap var begyndt med en altødelæggende brand i 1972. 'Spectator Records - Op i Røg' går bag om historien med fintfølende klarhed - blandt andet med røverhistorier fra Lis Sørensen og respekt fra Lorenzo 'Guf' Woodrose. Få alle detaljerne om dette oversete kapitel i hippiehistorien, der endelig ser dagens lys på film.
    Biografpremiere: Fredag 5. maj
    Instruktion: Peter Eg Schwarz-Nielsen, Jesper Bro, Christopher Jon Andersen & Markus Eg Schwarz-Nielsen
    Skuespillere:
    Spilletid: 01:30
    Censur: Ikke vurderet

    mandag 29. maj

    Hjertets vej


    E

     mandag 29. maj

     1t 40min

     Ikke vurderet

     Hjertets vej

     19:00
     E - Sal E
     VÆLG SPILLETIDSPUNKT
     E
     Det starter ved daggry. Tre unge surfere ridder på de brusende bølger i Le Havre. Et par timer senere, på vej hjem, sker ulykken.

     Simon ligger i koma og trækker vejret gennem en respirator og hans eksistens er blot en illusion. I Paris sidder musikeren Marianne, der er mor til to, klar til at modtage det hjerte, der kan give hende håbet om livet tilbage.

     ”Heal the Living” tager livtag med tilværelsens helt store spørgsmål i en smukt balanceret fortælling om det sjældne øjeblik, hvor tragedie møder håb. Billedsiden emmer af sensibilitet og indledningsscenen er i sig selv så mesterligt instrueret, at den brænder sig fast som en dybt bevægende filmoplevelse.
     Biografpremiere: Torsdag 22. juni
     Instruktion: Katell Quillévéré
     Skuespillere: Tahar Rahim, Emmanuelle Seigner, Anne Dorval m.fl.
     Spilletid: 01:40
     Censur: Ikke vurderet

     tirsdag 30. maj

     Safari


     E

      tirsdag 30. maj

      1t 31min

      Ikke vurderet

      Safari

      19:00
      E - Sal A
      VÆLG SPILLETIDSPUNKT
      E
      Dokumentarfilmen 'Safari' tager til Namibia ud på savannen, hvor flere jægere er på jagt efter dagens bytte.

      Filmen er et indblik i jagtsafariens verden, og den østrigske instruktør står tidligere bag Paradis-trilogien bestående af Paradis Håb, Paradis Kærlighed og Paradis Tro.
      Biografpremiere: Torsdag 25. maj
      Instruktion: Ulrich Seidl
      Skuespillere:
      Spilletid: 01:31
      Censur: Ikke vurderet

      onsdag 31. maj

      OPLÆSNING I PARADIS #39


      E

       onsdag 31. maj

       2t 00min

       Ikke vurderet

       OPLÆSNING I PARADIS #39

       20:00
       E - Sal A
       VÆLG SPILLETIDSPUNKT
       E
       Litteraturen på Scenen og Øst for Paradis inviterer til OPLÆSNING I PARADIS #39!

       AFTENENS FORFATTERE:

       MAJA LEE LANGVAD er aktuel med bogen "Dage med galopperende hjertebanken". Hun blev uddannet fra Forfatterskolen i 2003 og debuterede i 2006 med den anmelderroste FIND HOLGER DANSKE, som kredser om identitet, adoption, integration og danskhed, og som genremæssigt placerer sig et usædvanligt sted mellem debatlitteratur og konceptuel digtning.

       I 2014 tager Maja Lee Langvad tråden op fra debuten med FIND HOLGER DANSKE APPENDIX, hvor hun viderefører nogle af de samme tematikker og greb - nu med en ny viden om sin egen oprindelse, der sætter forestillingen om identitet i et nyt lys. Bogen består af lige dele tekst og foto, og ligesom i debuten arbejder hun med ikke litterære genrer som spørgeskemaer og egne adoptionsdokumenter.

       Samme år udkom HUN ER VRED - Et vidnesbyrd om transnational adoption, der tog anmelderne med storm. En dybt personlig og politisk bog, der kan læses som både et langdigt, et kollektivt vidnesbyrd og en dokumentation af forholdene i adoptionsindustrien.

       Maja Lee Langvad har bl.a. modtaget Bodil og Jørgen Munch-Christensens kulturlegat og Sven Dalsgaard legatet.

       IBEN MONDRUP er opvokset i Grønland. I 2012 udgav hun romanen En to tre - Justine, i 2013 udkom Store Malene. Med romanen Godhavn fra 2014 fik Iben Mondrup sit folkelige gennembrud, og bogen indbragte hende DR Romanprisen 2015. Karensminde (2016) er en selvstændig fortsættelse af Godhavn.

       Iben Mondrup modtog det treårige arbejdslegat i 2015. Hun er aktuel med romanen Karensminde: Det er sommer, Bjørk er hos sine forældre, Karen og Jens, som lige er flyttet fra Grønland til Danmark for at være mere sammen med deres tre børn og børnebørnene.

       På Møn er de i gang med de sidste forberedelser, inden deres drøm om at skabe et hjem med bed & breakfast på den nedlagte gård "Karensminde" er realiseret.

       Karensminde er en fortælling om den levende organisme, som en familie er. Om de bånd, der knytter mennesker sammen over tid og sted. Og om små og store begivenheder, der mærker dem for livet.

       THOMAS KORSGAARD er for nyligt debuteret med romanen "Hvis der skulle komme et menneske forbi". Forlaget skriver:

       En stærk roman om den afstumpethed og afmagt, der opstår, når kærligheden forsvinder i en familie. Om vold. Om white trash. Om at blive voksen for tidligt. Om alt det, der sker, når håbet forsvinder.

       "Hvis der skulle komme et menneske forbi" følger en families forfald på en gård lidt uden for Skive i Midtjylland. Faderen er ved at gå fallit og må låne penge af sin dominerende storebror, der styrer familien med hård hånd. Moderen er deprimeret og spilder dagene foran computeren med internetkasino. Børneflokken er overladt til sig selv. Hovedpersonen, den 13 årige Tue, klarer sig igennem på må og få, lidt småkriminalitet, lidt løgne i skolen.

       Thomas Korsgaards debutroman er en vred og ærlig fortælling om udkantsdanmark. Det er samtidig et opmærksomt portræt af en familie i økonomisk krise og især af drengen Tues følelser og handlinger - skrevet med både følsomhed og mørk humor.
       Biografpremiere: Tirsdag 14. marts
       Instruktion:
       Skuespillere:
       Spilletid: 02:00
       Censur: Ikke vurderet

       torsdag 1. juni

       The Beatles: Sgt. Pepper 50 år


       E

        torsdag 1. juni

        1t 54min

        Tilladt over 15 år

        The Beatles: Sgt. Pepper 50 år

        19:00
        E - Sal A
        VÆLG SPILLETIDSPUNKT
        E
        Kom med helt ind i maskinrummet, når der stilles skarpt på tilblivelsen af musikhistoriens mest berømte rockalbum ’Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’. Det sker i filmen THE BEATLES: SGT. PEPPER 50 ÅR instrueret af Alan G. Parker.

        Filmen kommer bag det hele med interviews og en perlerække af ekstremt sjældne optagelser med John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr. ’Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ er ifølge Rolling Stone Magazine det vigtigste rock & roll album, der nogensinde er lavet. Det bestred førstepladsen på hitlisten i Storbritannien i 23 uger og blev et af de bedst sælgende albums nogensinde.

        THE BEATLES: SGT. PEPPER 50 ÅR dykker ned i de tolv måneder fra august 1966 til august 1967, der blev skelsættende for The Beatles karriere. Et år, hvor de ikke længere var verdens førende turné-rockband, men i stedet udartede sig til verdens mest nyskabende kunstnere. En periode med ekstrem kreativitet og en regulær genfødsel, hvor de omfavnede både Swinging London, avantgarde, LSD og The Summer of Love. Resultatet blev skabelsen af deres nye alter ego, Sgt. Pepper.

        Alan G. Parker skærer ind til benet ved at interviewe tidligere ansatte, musikere, familiemedlemmer og journalister, som alle var tilstede under skabelsesperioden. Deres historier understøttes af et omfangsrigt arkivmateriale, hvoraf meget ikke er set siden det oprindelig blev transmitteret. Resultatet er en grundig eksamination af hvorfor bandet stoppede med at turnere, indholdet af sangteksterne og hvordan albummet blev til og optaget på det legendariske Abbey Road Studio.
        Biografpremiere: Torsdag 1. juni
        Instruktion: Alan G. Parker
        Skuespillere:
        Spilletid: 01:54
        Censur: Tilladt for børn over 15 år

        lørdag 3. juni

        Wolf and Sheep


        E

         lørdag 3. juni

         1t 26min

         Ikke vurderet

         Wolf and Sheep

         15:00
         E - Sal A
         VÆLG SPILLETIDSPUNKT
         E
         WOLF AND SHEEP udspiller sig i landdistrikterne i Afghanistan, hvor befolkningen tror på de historier, de selv opfinder og fortæller hinanden, som forklarer verdens mysterier. Hyrdebørnene regerer bjergene. Selv om der ikke er nogen voksne i nærheden, kender de reglerne; den vigtigste er, at drenge og piger ikke må være sammen. Drengene øver sig med deres slynger, så de kan skræmme ulvene væk. Pigerne ryger i smug og leger bryllup med drømmen om snart at blive gift. De sladrer om Sediqa, 11, en outsider. De tror, hun er forbandet.

         Qodrat, 11, bliver centrum for sladderen, efter hans mor gifter sig igen med en gammel mand med to koner. Qodrat opholder sig alene i de mest isolerede områder af bjergene. Her møder han Sediqa, og de bliver venner.

         WOLF AND SHEEP er en sanselig hverdagsfortælling med sælsomme præg af betagende fantasi, fra en fjern bjerglandsby i Afghanistan, hvor børnenes liv som hyrder går i takt med deres fascination af fabler, nye venskaber og deres drømme om fremtiden. En smuk og helt særlig skildring af hverdagslivet i et Afganistan, som vi sjældent ser på film.
         Biografpremiere: Torsdag 1. juni
         Instruktion: Shahrbanoo Sadat
         Skuespillere: Abdulkarim Abdurahimov, Haji Ahmad, Barat Ali
         Spilletid: 01:26
         Censur: Ikke vurderet

         søndag 4. juni

         Once Upon a Time in the West


         E

         ENCOUNTERS - En kortfilmsserie


         E

          søndag 4. juni

          2t 45min

          Ikke vurderet

          Once Upon a Time in the West

          12:00
          E - Sal A
          VÆLG SPILLETIDSPUNKT
          E
          Once Upon a Time in the West handler om kampen om Sweetwater, et stykke jord tæt på byen Flagstone, hvor områdets eneste vandkilde findes.

          Dette stykke jord ejes af Brett McBain (Frank Wolff), der forudså, at netop dette stykke jord ville blive uvurderligt for jernbanens udvikling igennem området, da togenes lokomotiver skal bruge vand til deres damp-motorer. Da jernbanematadoren Morton (Gabriele Ferzetti) opdager dette, sender han banditten Frank (Henry Fonda) for at skræmme McBain. Frank dræber McBain og hans tre børn, men lader beviserne pege mod skurken Cheyenne (Jason Robards) og dennes bande. Kort efter ankommer McBains nye, unge kone Jill (Claudia Cardinale) og finder, at hendes nye familie alle er døde, og at hun nu står som ejer af den omstridte jord. Samtidig forfølges Frank af den mystiske, harmonikaspillende revolvermand "Harmonica" (Charles Bronson), som let tager livet af de mænd, som Frank sender ud for at dræbe ham.

          Tilbage i Sweetwater leveres byggematerialer til at bygge en station og en lille by, og Jill opdager, at det er altafgørende for hendes fortsatte ejerskab af Sweetwater, at det lykkes at bygge stationen, inden jernbanen når dem.
          Frank vender Morton ryggen, og tvinger Jill til at sælge gården på auktion med eget køb for øje. Dette får Harmonica dog forhindret ved selv at købe gården. Men det er langt fra slut med opgørene, og det livslange fjendskab mellem Frank og Harmonica får fatale følger..

          SERGIO LEONE (1929-1989)
          Sergio Leone stammede fra en famile med dybe rødder i den italienske filmindustri. Hans mor Edvige Valcarenghi (med kunstnernavnet Bice Walerian) var stumfilmsskuespiller, men opgav sin karriere, da hun i 1916 giftede sig med instruktøren og skuespilleren Vincenzo Leone in 1916. Vincenzo forsøgte at overtale sin søn til ikke at gå ind i filmbranchen, og den unge Sergio studerede derfor kort jura, før han blev ansat som ulønnet assistent på Vittorio De Sica's Cykeltyven i 1948.
          Sergio Leone instruerede selv kun 7 film, hvoraf han primært er berømmet for "Dollars-trilogien" bestående af Per un pugno di dollari (1964, En nævefuld dollars), Per qualche dollaro in più (1965, Hævn for dollars), og Il buono, il brutto, il cattivo (1966, Den gode, den onde og den grusomme).
          Biografpremiere: Mandag 14. januar
          Instruktion: Sergio Leone
          Skuespillere: Claudia Cardinale, Henry Fonda, Jason Robards, Charles Bronson, Gabriele Ferzetti, Paolo Stoppa, Frank Wolff
          Spilletid: 02:45
          Censur: Ikke vurderet

          2t 00min

          Ikke vurderet

          ENCOUNTERS - En kortfilmsserie

          15:30
          E - Sal A
          VÆLG SPILLETIDSPUNKT
          E
          Encounters
          - En kortfilmsserie

          Fem dokumentarfilmskabere har sammen med fem flygtninge skabt en række kunstneriske dokumentarfilm om livet på Jelling asylcenter.

          Dokumentarfilmsskaberne har hen over påsken 2017 boet på asylcentret og har hver skabt en film sammen med deres makker, der er flygtning. Hver film er baseret på et møde mellem de to og udspringer af deres udvekslinger af historier, hverdagsaktiviteter, latter og nærvær.

          Den 4. april er der præmiere på filmserien, der giver et smukt indblik i, hvad det vil sige at være menneske, når man ikke hører til.

          I en af filmene møder du Isabel, der skal lave en film om Sayeds liv. Men hvor meget af filmen handler om hans liv og hvor meget handler den blot om mødet mellem den unge kvinde og unge mand? I en af de andre film møder vi Belal, der fortæller om duften af sin mor imens han iagttager det danske forår springe ud.

          Filmene giver et personligt og nærværende indblik i det at være fremmed, flygtning og et ungt menneske i en foranderlig tid.


          Filmprojektet er skabt af Aarhus Filmværksted i et samarbejde med Other Story. Projektet er støttet af SmukFonden, Interkulturelt Center, Jelling Sparrekasses Fond og Flygtningestemmer.
          Biografpremiere: Søndag 4. juni
          Instruktion:
          Skuespillere:
          Spilletid: 02:00
          Censur: Ikke vurderet

          tirsdag 6. juni

          Heartstone


          E

           tirsdag 6. juni

           2t 09min

           Heartstone

           19:00
           E - Sal A
           VÆLG SPILLETIDSPUNKT
           E
           En afsides fiskerlandsby i Island. Teenagedrengene Thor og Christian oplever en turbulent sommer. Én forsøger at vinde en piges hjerte, mens den anden opdager nye følelser over for sin bedste ven. Da sommeren slutter, og Islands barske natur genfinder sin styrke, er det tid til at forlade legepladsen og se voksenlivet i øjnene.

           HEARTSTONE er en smuk og sanselig film af den islandske instruktør Gudmundur Gudmundsson. Den har vundet et hav af priser – bl.a. på filmfestivalen i Venedig og senest på CPH PIX, hvor den løb med Publikumsprisen sidste år. Udover de unge hovedroller, der begge har et imponerende naturtalent for skuespil, ses også danske Søren Malling i endnu en stærk rolle.
           Biografpremiere: Torsdag 8. juni
           Instruktion: Gudmundur Gudmundsson
           Skuespillere: Baldur Einarsson, Blær Hinriksson, Diljá Valsdóttir, Katla Njálsdóttir, Jónína Þórdís Karlsdóttir
           Spilletid: 02:09
           Censur:

           torsdag 8. juni

           Heartstone


           E

           Kvinde, ukendt


           E

            torsdag 8. juni

            2t 09min

            Heartstone

            10:00
            E - Sal E
            VÆLG SPILLETIDSPUNKT
            E
            En afsides fiskerlandsby i Island. Teenagedrengene Thor og Christian oplever en turbulent sommer. Én forsøger at vinde en piges hjerte, mens den anden opdager nye følelser over for sin bedste ven. Da sommeren slutter, og Islands barske natur genfinder sin styrke, er det tid til at forlade legepladsen og se voksenlivet i øjnene.

            HEARTSTONE er en smuk og sanselig film af den islandske instruktør Gudmundur Gudmundsson. Den har vundet et hav af priser – bl.a. på filmfestivalen i Venedig og senest på CPH PIX, hvor den løb med Publikumsprisen sidste år. Udover de unge hovedroller, der begge har et imponerende naturtalent for skuespil, ses også danske Søren Malling i endnu en stærk rolle.
            Biografpremiere: Torsdag 8. juni
            Instruktion: Gudmundur Gudmundsson
            Skuespillere: Baldur Einarsson, Blær Hinriksson, Diljá Valsdóttir, Katla Njálsdóttir, Jónína Þórdís Karlsdóttir
            Spilletid: 02:09
            Censur:

            1t 53min

            Tilladt over 11 år

            Kvinde, ukendt

            10:00
            E - Sal F
            VÆLG SPILLETIDSPUNKT
            E
            Jenny er en ung og ambitiøs læge. Hun arbejder på en offentlig lægeklinik, hvor det meste er rutine. Men hun er klar til at stige op ad karrierestigen og lande et velbetalt job i den private sektor.

            En aften - efter at den sidste patient er sendt ud af døren - ringer det på. ’Vi er lukket for i dag,’ siger hun til sin assistent, der afviser patienten. Næste dag får hun besøg af politiet. En kvinde er fundet død i nærheden. Havde Jenny åbnet for hende, ville hun antageligt være i live. Og så tager en medrivende krimihistorie sin begyndelse, som byder på både spænding og nerve, alt imens de tager pulsen på den moralsk fordærvede samtid.

            Filmen er instrueret med ferme hænder af de dobbelte guldpalmevindere, Jean-Pierre og Luc Dardenne.
            Biografpremiere: Torsdag 8. juni
            Instruktion: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
            Skuespillere: Adèle Haenel, Olivier Bonnaud, Jérémie Renier
            Spilletid: 01:53
            Censur: Tilladt for børn over 11 år

            mandag 12. juni

            RETHINK NORMALITY: SILVER LININGS PLAYBOOK


            E

            Danserinden


            E

             mandag 12. juni

             3t 15min

             Ikke vurderet

             RETHINK NORMALITY: SILVER LININGS PLAYBOOK

             19:00
             E - Sal A
             VÆLG SPILLETIDSPUNKT
             E
             Filmfestivalen "Rethink Normality"- med fokus på det syge sind.

             På film fremstilles psykisk sygdom ofte urealistisk eller forvrænget. Til gengæld kan det være både underholdende og fascinerende.

             Men bidrager filmproducenterne til at nedbryde tabu eller er de med til at forstærke fordomme? Hvordan forholder filmkunsten sig til psykisk sygdom, som udover at være en tematik på film, også er dagligdag for flere tusinde danskere?

             Med afsæt i to film, som vises i Øst for Paradis, mandag den 12. juni. og fredag den 16. juni lægger vi op til debat, refleksion og nuancering af filmenes form og indhold.

             AFTENENS PROGRAM//
             19.00 - 19.30: Stigma på film: Oplæg ved Kim Rattenborg, SIND Aarhus-Samsø

             19.30 - 19.45: Pause

             19.45 - 20.00: Intro til filmen

             20.00 - 22.00: Visning af aftenens film "Silver Linings Playbook"

             22.00 - 22.15: Debat om filmen og om stigma på film

             OM FILMEN//
             Pat har en bipolar lidelse og er manisk optaget af at vinde sin ekskone Nikki tilbage. Trods et politiforbud mener han stadig, at de har en chance.

             Den småkaotiske Tiffany tilbyder at hjælpe ham med at klinke skårene, mod at han til gengæld hjælper hende med at vinde en dansekonkurrence.

             OM RETHINK NORMALITY//
             Filmfestivalens formål er at få talt om psykisk sygdom og lade publikum gå beriget og klogere fra biografen.

             Under hele filmfestivalen kan du møde masser af frivillige fra SIND, Gallo Huset, Bedre Psykiatri Aarhus og EN AF OS - mennesker, der alle har psykisk sygdom tæt inde på livet. Spørg os om alt!

             Se mere på:
             www.psykinfomidt.dk
             og
             www.facebook.com/rethinknormality
             Biografpremiere: Mandag 12. juni
             Instruktion: David O. Russell
             Skuespillere: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence mfl.
             Spilletid: 03:15
             Censur: Ikke vurderet

             1t 40min

             Ikke vurderet

             Danserinden

             19:00
             E - Sal C
             VÆLG SPILLETIDSPUNKT
             E
             Bag meter af silke tryllebandt Loie Fuller cremen af Paris' natklubpublikum i slutningen af 1800-tallet. Hendes dans var som intet andet og gjorde hende til et farverigt ikon for en hel generation. Intet syntes, at kunne stoppe hendes succes - ikke før en ny danser viste sig på scenen - en ung kvinde ved navn Isadora Duncan...

             'Danserinden' er instrueret af Stephanie Di Gustio, hvis poetiske stil gennemsyrer det meste af hendes arbejde. Hun indledte sin karriere med at lave musikvideoer for blandt andet Brigitte Fontaine, Sliimy og Jarvis Cocker og udviklede sin stil yderligere som modefotograf, samt som instruktør af kortfilm og videoinstallationer. 'Danserinden' er hendes spillefilmsdebut.
             Biografpremiere: Torsdag 10. august
             Instruktion: Stéphanie Di Giusto
             Skuespillere: Soko, Gaspard Ulliel, Mélanie Thierry, Lily-Rose Depp m.fl.
             Spilletid: 01:40
             Censur: Ikke vurderet

             torsdag 15. juni

             Den bedste mand


             E

              torsdag 15. juni

              1t 38min

              Den bedste mand

              19:00
              E - Sal A
              VÆLG SPILLETIDSPUNKT
              E
              Alle sagde det var slut. Men han var kun lige begyndt...
              “Den bedste mand” fortæller den gribende og underholdende historie om den legendariske danske bokser Jørgen “Gamle” Hansen og hans kone Hanne.

              Da vi møder Jørgen i slutningen af 1970’erne, har de fleste dømt ham færdig i boksning. Han er bange for at gå i ringen, hans krop er slidt, og banken truer med at tage huset fra ham og hans familie. Kun én ting holder sammen på det hele: Hans elskede Hanne – manager, ven og kone i ét.

              Sammen kæmper de en ulige kamp for at holde Jørgens karriere i live. Men da Hanne beslutter at familien Hansen skal lægge hus til den afrikanske bokser Ayub Kalule, der skal være dansk boksnings fremtid, bliver det tydeligt for Jørgen, at han ikke er klar til at lade sig pensionere endnu...
              Biografpremiere: Torsdag 15. juni
              Instruktion: Mikkel Serup
              Skuespillere: Mikkel Boe Følsgaard, Lene Maria Christensen, Søren Malling, Arnold Ocheng m.fl.
              Spilletid: 01:38
              Censur:

              fredag 16. juni

              RETHINK NORMALITY: KÆRLIGHEDENS SMERTE


              E

               fredag 16. juni

               3t 15min

               Ikke vurderet

               RETHINK NORMALITY: KÆRLIGHEDENS SMERTE

               19:00
               E - Sal A
               VÆLG SPILLETIDSPUNKT
               E
               Filmfestivalen "Rethink Normality"- med fokus på det syge sind.

               På film fremstilles psykisk sygdom ofte urealistisk eller forvrænget. Til gengæld kan det være både underholdende og fascinerende.

               Men bidrager filmproducenterne til at nedbryde tabu eller er de med til at forstærke fordomme? Hvordan forholder filmkunsten sig til psykisk sygdom, som udover at være en tematik på film, også er dagligdag for flere tusinde danskere?

               Med afsæt i to film, som vises i Øst for Paradis, mandag den 12. juni. og fredag den 16. juni lægger vi op til debat, refleksion og nuancering af filmenes form og indhold.

               AFTENENS PROGRAM//
               19.00 - 21.15: Introduktion til og visning af aftenens film "Kærlighedens smerte"

               21.15 - 21.30: Pause

               21.30 - 22.15: Paneldebat om selvmord. Panelet består af:
               Nils Malmros, filmens instruktør

               Niels Anders Poulsen, leder af Sind Pårørenderådgivning

               Mikkel Arendt, Specialpsykolog i psykiatri, Akutenhed for Depression og Angst, AUH, Risskov

               Camilla Fabricius, hvis familiemedlem har begået selvmord. Camilla er ambassadør for Bedre psykiatri Aarhus

               Troels Flyvholm Toft, med selvmordsforsøg bag sig. Troels er ambassadør for EN AF OS

               OM FILMEN//
               Kirsten er en glad pige, der igennem gymnasiet charmerer sine omgivelser. Hun får imidlertid sværere og sværere ved at magte en voksentilværelse.

               Hendes depressioner tager til, og hun må under psykiatrisk behandling.

               OM RETHINK NORMALITY//
               Filmfestivalens formål er at få talt om psykisk sygdom og lade publikum gå beriget og klogere fra biografen.

               Under hele filmfestivalen kan du møde masser af frivillige fra SIND, Gallo Huset, Bedre Psykiatri Aarhus og EN AF OS - mennesker, der alle har psykisk sygdom tæt inde på livet. Spørg os om alt!

               Se mere på:
               www.psykinfomidt.dk
               og
               www.facebook.com/rethinknormality
               Biografpremiere: Fredag 16. juni
               Instruktion: Nils Malmros
               Skuespillere: Anne Louise Hassing, Søren Østergaard mfl.
               Spilletid: 03:15
               Censur: Ikke vurderet

               lørdag 17. juni

               Yoga-film: Breath of the Gods


               E

                lørdag 17. juni

                1t 45min

                Ikke vurderet

                Yoga-film: Breath of the Gods

                14:00
                E - Sal A
                VÆLG SPILLETIDSPUNKT
                E
                Modern yoga, that is, the form practiced daily by tens of millions of people around the world, goes back directly to Lord Shiva according to Indian tradition. At the same time, however, modern yoga originated in the early 20th century, a creation of Indian savant T. Krishnamacharya (1888-1989). That story is far less known and is what this film is all about.

                Krishnamacharya’s life and teachings are seen through the eyes of the director Jan Schmidt Garre on his search for authentic yoga. His journey leads him from the legendary students and relatives of Krishnamacharya’s to the source of modern yoga, at the palace of the Maharaja of Mysore.

                From Pattabhi Jois Jan learns the "Sun salutation", from Iyengar the "King of Asanas", the headstand, and finally Sribhashyam reveals to him his father’s secret "Life Saving Yoga Session".

                The film has English subtitles.
                Biografpremiere: Torsdag 18. maj
                Instruktion: Jan Schmidt-Garre
                Skuespillere:
                Spilletid: 01:45
                Censur: Ikke vurderet

                mandag 19. juni

                Kvinden fra Brest


                E

                 mandag 19. juni

                 1t 40min

                 Ikke vurderet

                 Kvinden fra Brest

                 19:00
                 E - Sal C
                 VÆLG SPILLETIDSPUNKT
                 E
                 Sidse Babett Knudsen spiller hovedrollen som lægen, Irène Frachon, der er ansat på Universitetshospitalet i Brest i Nordfrankrig. Hun opdager at en populær slankepille indeholder et stof, der forårsager hjertestop. Irènes tese om en sammenhæng mellem pillerne og flere dødstilfælde møder massiv mistro fra sundhedsmyndighederne og den profithungrende medicinalindustri og hun må kæmpe både fagligt og personligt for at få sandheden frem.

                 Filmen bygger på den virkelige historie fra 2010, hvor afsløringen af medikamentet Mediators dødelige effekt, endte med at blive én af de største sundhedsskandaler i Frankrigs historie med over 500 dødsfald. Som Frankrigs svar på Erin Brockovich gik Irène Frachon ene kvinde i front mod magteliten og ses i dag som lidt af en national heltinde og forbillede.

                 Sidse Babett Knudsen er ved at opbygge en solid international karriere med store roller i blandt andet ”Inferno” og ”Westworld”. Hun er uddannet i Frankrig og mester sproget til perfektion, som man kunne se det i sidste års ”Hermelinen” (L’hermine), som hun vandt en César for.
                 Biografpremiere: Torsdag 3. august
                 Instruktion: Emmanuelle Bercot
                 Skuespillere: Sidse Babett Knudsen, Benoît Magimel, Charlotte Laemmel, Isabelle de Hertogh, Lara Neumann
                 Spilletid: 01:40
                 Censur: Ikke vurderet

                 onsdag 21. juni

                 EFC: KLUMPFISKEN


                 E

                  onsdag 21. juni

                  1t 40min

                  Ikke vurderet

                  EFC: KLUMPFISKEN

                  19:00
                  E - Sal A
                  VÆLG SPILLETIDSPUNKT
                  E
                  Claudia Siesbye årgang 04/05 Peter Winther årgang 00/01

                  Med KLUMPFISKEN har Claudia Siesbye produceret en nærværende og jordnær film, der portrætterer livet i et lille fiskersamfund i Hirtshals, Nordjylland. Her bor 4 -årige Kesse, der er tredjegenerationsfisker.

                  Nye tider i fiskeriet lægger pres på fiskerne, og Kesse kæmper en desperat kamp for at holde hovedet oven vande og kreditorerne for døren. Så da Kesse modtager et lukrativt tilbud om at få den kvindelige havbiolog Gerd fra København med ombord, accepterer han modvilligt.
                  Trods deres åbenlyse forskelligheder forelsker de sig hovedkulds i hinanden, og Kesse står pludselig over for det svære valg om, hvorvidt han skal fortsætte med at kæmpe for det liv, han kender så godt eller starte på en frisk.

                  KLUMPFISKEN er nordjyske Peter Winthers spillefilmdebut som klipper. Både Claudia Siesbye og Peter Winther kommer til Aarhus for at præsentere filmen.

                  OBS! Filmen vises med engelske undertekster!
                  Biografpremiere: Onsdag 21. juni
                  Instruktion: Søren Balle
                  Skuespillere: Henrik Birch, Susanne Storm, Lars Topp Thomsen, Jacob Hauberg mfl.
                  Spilletid: 01:40
                  Censur: Ikke vurderet

                  torsdag 22. juni

                  EFC: BLANDT MÆND OG FÅR


                  E

                  EFC: THE UNTAMED


                  E

                   torsdag 22. juni

                   1t 33min

                   Ikke vurderet

                   EFC: BLANDT MÆND OG FÅR

                   17:00
                   E - Sal C
                   VÆLG SPILLETIDSPUNKT
                   E
                   Ditte Milsted årgang 03/04

                   I en fjern islandsk dal passer Kiddi og Gummi deres fåreflokke, som er af gammel afstamning og anses for at være blandt landets fineste. De er brødre, men har ikke talt sammen i årtier.

                   Da en dødelig sygdom bryder ud i Kiddis flok, er alle i dalen truet på livet. De to brødre giver dog ikke op uden videre og søger hver deres løsning; Kiddi med sin riffel og Gummi med sit gode hoved.
                   Ditte Milsted har at co-produceret islandske Grímur Hákonarsons BLANDT MÆND OG FÅR, der bl.a. vandt Un Certain Regard-prisen i Cannes 2015.

                   Ditte Milsted står også bag filmen NÅR DYRENE DRØMMER, der havde verdenspremiere på Cannes-sideprogrammet Semaine de la Critique i 2014. Ditte Milsted kommer til Aarhus for at præsentere filmen.

                   OBS! Filmen vises med engelske undertekster!
                   Biografpremiere: Torsdag 22. juni
                   Instruktion: Grímur Hákonarson
                   Skuespillere: Sigurdur Sigurjónsson, Theodor Júliússon, Charlotte Bøving, Jon Benonysson
                   Spilletid: 01:33
                   Censur: Ikke vurderet

                   1t 40min

                   Ikke vurderet

                   EFC: THE UNTAMED

                   21:30
                   E - Sal C
                   VÆLG SPILLETIDSPUNKT
                   E
                   Katrin Pors årgang 03/04

                   Katrin Pors er en af hovedkræfterne bag det unge, danske filmproduktionsselskab Snowglobe, hvis erklærede formål er at arbejde på tværs af landegrænser og med sans for fortællinger med kunstnerisk tæft.

                   Alt dette går op i en højere enhed i den mexicanske mesterinstruktør Amat Escalantes THE UNTAMED, som skildrer et ungt par fra en lille landsby i det mexicanske lavland, der kæmper for at holde sammen på deres forhold. Da en mystisk kvinde melder sin ankomst, bliver deres virkelighed forandret for evigt.

                   Filmen vandt den prestigefyldte Sølvløve-pris i Venedig for bedste instruktion. Producer Katrin Pors kommer til Aarhus og præsenterer filmen.

                   OBS! Filmen vises med engelske undertekster!
                   Biografpremiere: Torsdag 22. juni
                   Instruktion: Amat Escalante
                   Skuespillere: Kenny Johnston, Simone Bucio, Fernando Corona
                   Spilletid: 01:40
                   Censur: Ikke vurderet

                   lørdag 24. juni

                   Yoga-film: Breath of the Gods


                   E

                   EFC: ABOVE AND BELOW


                   E

                   EFC: METALHEAD


                   E

                    lørdag 24. juni

                    1t 45min

                    Ikke vurderet

                    Yoga-film: Breath of the Gods

                    14:00
                    E - Sal A
                    VÆLG SPILLETIDSPUNKT
                    E
                    Modern yoga, that is, the form practiced daily by tens of millions of people around the world, goes back directly to Lord Shiva according to Indian tradition. At the same time, however, modern yoga originated in the early 20th century, a creation of Indian savant T. Krishnamacharya (1888-1989). That story is far less known and is what this film is all about.

                    Krishnamacharya’s life and teachings are seen through the eyes of the director Jan Schmidt Garre on his search for authentic yoga. His journey leads him from the legendary students and relatives of Krishnamacharya’s to the source of modern yoga, at the palace of the Maharaja of Mysore.

                    From Pattabhi Jois Jan learns the "Sun salutation", from Iyengar the "King of Asanas", the headstand, and finally Sribhashyam reveals to him his father’s secret "Life Saving Yoga Session".

                    The film has English subtitles.
                    Biografpremiere: Torsdag 18. maj
                    Instruktion: Jan Schmidt-Garre
                    Skuespillere:
                    Spilletid: 01:45
                    Censur: Ikke vurderet

                    1t 58min

                    Ikke vurderet

                    EFC: ABOVE AND BELOW

                    17:00
                    E - Sal C
                    VÆLG SPILLETIDSPUNKT
                    E
                    Nicolas Steiner årgang 05/06

                    Schweiziske Nicolas Steiners prisvindende debutfilm ABOVE AND BELOW befinder sig et sted imellem dokumentar og fiktion, og foregår i udkanten af det amerikanske samfund - langt væk, ude af syne, off-the-grid.
                    Filmen fortæller historien om April, Dave, Cindy, Rick og en mand, der kalder sig selv "The Godfather". Fælles for dem alle er, at de lever steder, de fleste ikke engang vidste eksisterede; dybt nede i de underjordiske flodkanaler under "Sin City", i en forladt militærbunker i den støvede Californiske ørken og i en rumsimulator i Utahs ørken bygget for at forberede en mission til Mars.

                    Gennem disse menneskers trængsler og glæder får vi indblik i en for os ukendt verden, hvis indbyggere dog viser sig ikke at være så anderledes fra os andre som man skulle tro.
                    Instruktøren Nicolas Steiner kommer til Aarhus og præsenterer filmen.

                    OBS! Filmen er med engelsk tale og vises uden undertekster.
                    Biografpremiere: Lørdag 24. juni
                    Instruktion: Nicolas Steiner
                    Skuespillere:
                    Spilletid: 01:58
                    Censur: Ikke vurderet

                    1t 37min

                    Ikke vurderet

                    EFC: METALHEAD

                    19:00
                    E - Sal A
                    VÆLG SPILLETIDSPUNKT
                    E
                    Árni Filippusson årgang 03/04
                    Davíd Óskar Ólafsson årgang 03/04

                    Efter at have opnået stor succes med roadmovien Á ANNAN VEG og den amerikanske genindspilning PRINCE AVANLANCHE, gav producerparret Árni Filippusson og Davíd Óskar Ólafsson sig i kast med filmen METALHEAD, instrueret af deres landsmand, Ragnar Bragason.
                    Filmen handler om Hera, der lever en sorgløs tilværelse på hendes forældres kvæglandbrug i Island indtil en tragedie rammer familien: Hendes storebror bliver dræbt i en ulykke og Hera bebrejder sig selv for hans død. I sin sorg finder hun trøst i den mørke heavy metal musik, som broren lyttede til og i sine drømme om at blive rockstjerne.

                    Årene går mens Hera øver sig på sin guitar og drømmer om at starte et band. Da hun når sine tidlige 20'ere er Hera en rebelsk og misforstået ung kvinde, der konstant skaber problemer for sig selv. Hun drømmer om at flygte fra det hele, men det er altid noget, der kommer i vejen. Da en ung præst flytter til det lille landbrugssamfund og hendes barndomsven vender tilbage med intentionen om at gifte sig med hende, spidser situationen til. Hera må se sig selv i øjnene og indse, at hun ikke kan flygte hele sit liv.

                    OBS! Vises med engelske undertekster.
                    Biografpremiere: Lørdag 24. juni
                    Instruktion: Ragnar Bragason
                    Skuespillere: Thora Bjorg Helga, Ingvar Eggert Sigurðsson, Halldóra Geirharðsdóttir mfl.
                    Spilletid: 01:37
                    Censur: Ikke vurderet

                    søndag 25. juni

                    EFC: LAST MEN IN ALEPPO


                    E

                    EFC: THE WAR SHOW


                    E

                    EFC: VICTORIA


                    E

                     søndag 25. juni

                     1t 44min

                     Ikke vurderet

                     EFC: LAST MEN IN ALEPPO

                     14:00
                     E - Sal A
                     VÆLG SPILLETIDSPUNKT
                     E
                     Borgerne i den syriske by Aleppo forbereder sig på en belejring og er dagligt udsat for bombeangreb fra Assad-regimet og russerne.
                     Gennem tre medlemmer af redningstjenesten White Helmets, kommer vi tæt på livet, døden og de daglige kampe for civilbefolkningen i byen.

                     Hver dag må de konfrontere deres egen tvivl: Skal de flygte og redde deres familier fra bomberne eller skal de blive og forsøge at redde borgernes liv i bomberuinerne?
                     Filmen giver et intimt indblik i dagliglivet for de mennesker, der har valgt ikke at flygte fra krigen.

                     OBS! Vises med engelske undertekster!
                     Biografpremiere: Søndag 25. juni
                     Instruktion: Feras Fayyad & Steen Johannessen
                     Skuespillere:
                     Spilletid: 01:44
                     Censur: Ikke vurderet

                     1t 40min

                     Ikke vurderet

                     EFC: THE WAR SHOW

                     16:00
                     E - Sal A
                     VÆLG SPILLETIDSPUNKT
                     E
                     Andreas Dalsgaard årgang 00/01

                     Instruktør Andreas Dalsgaard har vundet adskillige priser for sin dokumentarfilm THE WAR SHOW, der skildrer den syriske radiovært Obaidah Zytoon og hendes venner, der i marts 2011 bliver den revet med af opstanden mod det syriske regime.

                     De lever blandt kunstnere og aktivister og filmer deres liv, da de begynder at deltage i demonstrationerne mod præsident Assad. Men som opstanden udvikler sig til en blodig borgerkrig, bliver deres venskab sat på prøve gennem fængslinger, død og vold. Zytoon forlader Damaskus og rejser til sin hjemby Zabadani, til rebellernes højborg Homs og til det nordlige Syrien, hvor hun oplever den spirende ekstremisme.

                     Filmen er en personlig roadmovie, der følger Syriens skæbne og en gruppe venner, hvis liv og drømme forvandles til mareridt, alt imens landet synker sammen i kaos. Andreas Dalsgaard kommer til Aarhus og præsenterer filmen.

                     OBS! Filmen vises med engelske undertekster!
                     Biografpremiere: Lørdag 25. juni
                     Instruktion: Andreas Dalsgaard og Obaidah Zytoon
                     Skuespillere:
                     Spilletid: 01:40
                     Censur: Ikke vurderet

                     2t 18min

                     Ikke vurderet

                     EFC: VICTORIA

                     19:00
                     E - Sal A
                     VÆLG SPILLETIDSPUNKT
                     E
                     Sturla Brandth Grøvlen årgang 95/96

                     Den spanske pige Victoria bor i Berlin. En tidlig morgen uden for en natklub møder hun fire lokale drenge, som hun pjatter og flirter med i den gryende morgensol.

                     Begivenhederne tager dog en langt mere alvorlig drejning, da drengene overtaler hende til at være chauffør ved et bankrøveri. Victoria indvilliger i at køre med, og snart er intet som før, og alle ville ønske, de kunne spole tiden tilbage.

                     VICTORIA er et intenst Berlin drama med autenticitet og nerve, som er optaget i én lang indstilling af den talentfulde norsk-danske fotograf Sturla Brandth Grøvlen.
                     For hans imponerende arbejde på VICTORIA modtog han blandt andet en Sølvbjørn på Berlin Filmfestival 2015. Sturla Brandth Grøvlen kommer til Aarhus og præsenterer filmen.

                     OBS! Filmen vises med engelske undertekster!
                     Biografpremiere: Søndag 25. juni
                     Instruktion: Sebastian Schipper
                     Skuespillere: Laila Costa, Frederick Lau, Franz Rogowski mfl
                     Spilletid: 02:18
                     Censur: Ikke vurderet

                     onsdag 28. juni

                     Babettes Gæstebud


                     E

                      onsdag 28. juni

                      1t 42min

                      Ikke vurderet

                      Babettes Gæstebud

                      19:15
                      E - Sal A
                      VÆLG SPILLETIDSPUNKT
                      E
                      Mesterkokken Babette Hersant måtte flygte fra Frankrig efter Pariserkommunen i 1871 og er endt som husholderske for to ugifte søstre i Vestjylland. Omgangskredsen består af resterne af den frimenighed, søstrenes strenge far i sin tid var præst for.

                      Da Babette vinder en stor lotterigevinst, beslutter hun at bruge pengene på at servere et overdådigt måltid for disse nøjsomme mennesker. En svensk officer, der viser sig at kunne værdsætte kulinariske specialiteter, inviteres også med, og middagen får en ekstatisk forløsende virkning for alle deltagerne.

                      Den Oscar-belønnede Karen Blixen-fortælling om mesterkokken og husholdersken, som vinder i lotteriet og tilbereder en festbanket for spidserne i en lille vestjysk by, er en fornøjelse at indtage på stort lærred.
                      Biografpremiere: Fredag 28. august
                      Instruktion: Gabriel Axel
                      Skuespillere: Stéphane Audran, Bodil Kjer, Birgitte Federspiel, Jarl Kulle, Jean-Philippe Lafont
                      Spilletid: 01:42
                      Censur: Ikke vurderet

                      torsdag 29. juni

                      Når noget slutter


                      E

                      Veronikas to liv


                      E

                       torsdag 29. juni

                       1t 48min

                       Når noget slutter

                       10:00
                       E - Sal F
                       VÆLG SPILLETIDSPUNKT
                       E
                       Tony er fraskilt og pensioneret. Han lever et stille og lidt ensomt liv. En dag får han besked om, at moren til universitetskæresten Veronica har testamenteret en dagbog til ham.

                       Den tilhørte Tonys bedste ven, der senere også blev kæreste med Veronica. Det fører til et gensyn med den stadigt dragende ungdomskæreste, og snart begynder fortidsminderne at vælte frem; den første kærlighed, det knuste hjerte, svigtet, fortrydelserne, skylden… Kan Tony se sandheden i øjnene og tage ansvar for de ødelæggende konsekvenser, hans handlinger havde for så lang tid siden?
                       Biografpremiere: Torsdag 29. juni
                       Instruktion: Ritesh Batra
                       Skuespillere: Jim Broadbent, Michelle Dockery, Charlotte Rampling, Emily Mortimer m.fl.
                       Spilletid: 01:48
                       Censur:

                       1t 38min

                       Veronikas to liv

                       10:00
                       E - Sal E
                       VÆLG SPILLETIDSPUNKT
                       E
                       'Veronikas to liv' er Krzysztof Kieslowskis virkelige gennembrudsfilm og den første, der når et stort internationalt publikum. Da filmen kom frem i de danske biografer i 1993, var den da også en kæmpesucces og den ene 35mm kopi efter den anden blev slidt op.

                       Weronika bor i Polen. Véronique bor i Paris. Selvom de ikke kender hinanden, lader de til at være helt identiske. Ikke bare i udseende men hele deres liv synes at være mærkeligt sammenflettet gennem et sælsomt følelsesmæssigt bånd, der binder de to sammen og overskrider sprog og geografiske barrierer. Da den ene dør, påbegynder den anden et helt nyt liv. Dobbeltrollen spilles af Irène Jacob, som siden fik den kvindelige hovedrolle i den tredje af Kieslowskis 'farve-trilogi', 'Rød'.

                       'Veronikas to liv' blev Golden Globe nomineret for bedste udenlandske film og Irène Jacob vandt i Cannes prisen for bedste kvindelige skuespiller. Kieslowski blev desuden hædret med FIPRESCI-prisen og 'Veronikas to liv' var desuden nomineret til Guldpalmen for bedste film.

                       Filmens smukke billeder står Slawomir Idziak for og Zbigniew Preisner har begået filmens dragende musik.
                       Biografpremiere: Torsdag 29. juni
                       Instruktion: Krzysztof Kieslowski
                       Skuespillere: Irène Jacob, Wladyslaw Kowalski, Halina Gryglaszewska
                       Spilletid: 01:38
                       Censur:

                       onsdag 26. juli

                       Himmelskibet


                       E

                        onsdag 26. juli

                        0t 57min

                        Tilladt for alle

                        Himmelskibet

                        19:15
                        E - Sal A
                        VÆLG SPILLETIDSPUNKT
                        E
                        Den unge eventyrer Avanti Plenataros samler et hold af frygtløse mænd, som efter strabadser og mytteriforsøg, ankommer til Mars i et specialbygget fartøj. Planeten viser sig at være beboet af et folk, som befinder sig på et højere udviklingsstadie, befriet for sygdom, sorg, vold, begær, kønsdrift og dødsangst. Avanti forelsker sig i Marya, datteren af Visdommens Fyrste, marsboernes overhoved. Hun indvilger i at følge Avanti tilbage til jorden og overbringe Mars' visdom til de tilbagestående jordboer.

                        Holger-Madsens overdådige rumrejsefilm, om en farefuld færd til planeten Mars, er en kuriøs milepæl inden for science fiction-genren, som emmer af stumfilmæraens fascination af luftfart – og er desuden en rørende kærlighedshistorie. Filmen er smukt restaureret af Det Danske Filminstitut

                        1910'ernes fascination af flyvning og luftfart er tydelig i 'Himmelskibet, hvis rumskib Exelsior har vinger og propel. Den luksuriøst producerede rumrejsefilm fik en hård medfart af samtidens kritikere, der især angreb filmens ufrivilligt komiske druide-lignende marsboere, men 'Himmelskibet' står i dag som en kuriøs milepæl i science fiction-genrens historie.

                        Med danske mellemtekster.
                        Biografpremiere: Søndag 1. januar
                        Instruktion: Holger-Madsen
                        Skuespillere: Gunnar Tolnæs, Alf Blütecher, Nicolai Neiiendam
                        Spilletid: 00:57
                        Censur: Tilladt for alle

                        onsdag 23. august

                        Blue Velvet


                        E

                         onsdag 23. august

                         2t 00min

                         Tilladt over 15 år

                         Blue Velvet

                         19:15
                         E - Sal A
                         VÆLG SPILLETIDSPUNKT
                         E
                         Kyle MacLachlan er den unge Jeffrey Beaumont, der vender hjem til sin fødeby, da hans far får et slagtilfælde. Her viser det sig snart, at der under den solbeskinnede idyl gemmer sig en verden af vold og psykose. Det hele begynder, da Jeffrey finder et afskåret øre på en græsplæne.

                         Han prøver at finde ud af, hvor øret kommer fra og møder kvinden Dorothy. Hun bliver udnyttet af den perverse forbryder Frank (Dennis Hopper i en af hans mest dæmoniske roller), der holder hendes familie fanget som pressionsmiddel. Den unge Jeffrey bliver langsomt suget ind i det syge miljø, og som en kneblet voyeur, lægger han nu blik til spillet mellem kidnapperen og kvinden.

                         Et eminent miks af kriminalgåde, forstadsdrama og psyko-thriller – og instruktør David Lynchs gennembrud til det brede publikum.
                         Biografpremiere: Mandag 20. april
                         Instruktion: David Lynch
                         Skuespillere: Isabella Rossellini, Kyle MacLachlan, Dennis Hopper, Laura Dern, Hope Lange
                         Spilletid: 02:00
                         Censur: Tilladt for børn over 15 år

                         søndag 3. september

                         Optimisterne


                         E

                          søndag 3. september

                          1t 30min

                          Ikke vurderet

                          Optimisterne

                          12:00
                          E - Sal A
                          VÆLG SPILLETIDSPUNKT
                          E
                          Optimisterne er en varm, bevægende og morsom dokumentarfilm om et meget usædvanligt volleyball team i byen Hamar, bestående af damer i alderen 66-98 år. Selvom holdet har trænet en gang om ugen i 40 år, er der ikke blevet spillet en eneste kamp i de sidste 30.

                          Men nu har de endelig besluttet sig for at lave om på det, og så er spørgsmålet bare mod hvem de skal spille? Måske kan de finde et hold flotte fyre i nabobyen Brumunddal? Eller måske skal de hele vejen til Sverige for at finde et værdigt modstanderhold?

                          Mange af os frygter alder. Men måske vil disse boldspillende damer ændre vores holdning.
                          Biografpremiere: Torsdag 25. september
                          Instruktion: Gunhild Westhagen Magnor
                          Skuespillere:
                          Spilletid: 01:30
                          Censur: Ikke vurderet

                          onsdag 20. september

                          Den tredje mand


                          E

                           onsdag 20. september

                           1t 42min

                           Tilladt over 11 år

                           Den tredje mand

                           19:15
                           E - Sal A
                           VÆLG SPILLETIDSPUNKT
                           E
                           'Den tredje mand' udspiller sig i Wien under de allieredes besættelse af byen. Den amerikanske B-forfatter Holly Martins ankommer til den østrigske hovedstad for at træffe barndomsvennen Harry Lime.

                           Holly bliver chokeret, da det britiske efterretningsvæsen kan fremlægge beviser for, at Harry har været involveret i illegalt salg af dårlig penicillin og nu skjuler sig for myndighederne. Hermed starter jagten på 'den tredje mand'.

                           Filmen, der bygger på et manuskript af en af den engelske succesforfatter Graham Greene, er essensen af stemningen i Midteuropa lige efter 2. verdenskrig.

                           Film noir i fineste aftapning, og en af filmhistoriens Top 10-værker, som bare må opleves i biografens mørke!
                           Biografpremiere: Onsdag 19. oktober
                           Instruktion: Carol Reed
                           Skuespillere: Orson Welles, Joseph Cotten, Alida Valli, Trevor Howard, Bernard Lee
                           Spilletid: 01:42
                           Censur: Tilladt for børn over 11 år

                           søndag 1. oktober

                           Drengen og Verden


                           E

                            søndag 1. oktober

                            1t 20min

                            Anbefalet over 7 år

                            Drengen og Verden

                            12:00
                            E - Sal A
                            VÆLG SPILLETIDSPUNKT
                            E
                            En helt ekstraordinær animationsfilm om en dreng, der rejser ud for at søge efter sin far og opdager en fantastisk verden, der herskes af maskine-dyr og andre mærkværdige væsener.

                            Animationen benytter sig af både collager, akvarel og tegning og i en eksplosion af farver portrætterer filmen den både fantastiske og modsætningsfyldte moderne verden, set med et barns øjne.
                            Biografpremiere: Torsdag 6. november
                            Instruktion: Alê Abreu
                            Skuespillere: Lu Horta, Vinicius Garcia, Marco Aurélio Campos
                            Spilletid: 01:20
                            Censur: Frarådes for børn under 7 år

                            onsdag 18. oktober

                            Mr. Holmes


                            E

                             onsdag 18. oktober

                             1t 44min

                             Tilladt over 15 år

                             Mr. Holmes

                             19:15
                             E - Sal A
                             VÆLG SPILLETIDSPUNKT
                             E
                             Kritikerrost comeback til alle tiders største mesterdetektiv. Ian McKellen (Ringenes Herre) leverer et facetteret og varmt portræt af den 93-årige Sherlock Holmes, som forsøger at huske den sag, der 30 år tidligere fik ham til at indstille sin virksomhed.

                             'Det kan godt være, at Sherlock Holmes aldrig har eksisteret i virkeligheden, men 'Mr. Holmes' gør ham så gennemført menneskelig, at man forlader biografen med en følelse af, at man lige har set en biopic', skrev avisen Miami Herald. I 'Mr. Holmes' spiller Ian McKellen således en 93-årig Sherlock Holmes, og han leverer ganske rigtigt et uhyre facetteret portræt af den aldrende opdager, som i 1947 forsøger at huske den sag, der 30 år tidligere fik ham til indstille sin detektivvirksomhed og blive biavler på et idyllisk landsted i Sydengland.

                             Men Holmes lider af hukommelsessvigt og er usikker på sine erindringer. Han tilbringer dagen sammen med sin husholderske (Laura Linney) og hendes kvikke, ti-årige søn, til hvem han knytter et særligt bånd - en vordende Dr. Watson! 'Mr. Holmes' er en særdeles fin tilføjelse til listen af historier om den store detektiv og en feelgood-film i den allerbedste betydning. Og landskabsbillederne er så overdådige, at man på vej ud af biografen kun tænker på at komme på cykeltur til Kent og Sussex næste sommer.
                             Biografpremiere: Torsdag 21. april
                             Instruktion: Bill Condon
                             Skuespillere: Ian McKellen, Laura Linney, Hiroyuki Sanada, Milo Parker, Hattie Morahan
                             Spilletid: 01:44
                             Censur: Tilladt for børn over 15 år

                             søndag 5. november

                             Noi Albinoi


                             E

                              søndag 5. november

                              1t 22min

                              Ikke vurderet

                              Noi Albinoi

                              12:00
                              E - Sal A
                              VÆLG SPILLETIDSPUNKT
                              E
                              Vinteren er over en lille landsby på Island, hvor teenageren Noi bor hos sin bedstemor. Der er ikke mange adspredelser, og Noi keder bagdelen ud af bukserne indtil han møder Iris, der passer den lokale tankstation. De to indleder et forhold, og optændt af ungdommens overmod og kærlighed planlægger Noi et bankrøveri, så han og Iris kan flygte til andre og mere spændende steder.
                              Biografpremiere: Fredag 10. september
                              Instruktion: Dagur Kári
                              Skuespillere: Tómas Lemarquis, Þröstur Leó Gunnarsson, Elín Hansdóttir
                              Spilletid: 01:22
                              Censur: Ikke vurderet

                              onsdag 15. november

                              Onkel Danny - Portræt af en karma cowboy


                              E

                               onsdag 15. november

                               1t 10min

                               Onkel Danny - Portræt af en karma cowboy

                               19:15
                               E - Sal A
                               VÆLG SPILLETIDSPUNKT
                               E
                               Dan Turèll (1946-93) efterlod et overvældende forfatterskab, og ’Onkel Danny’ med de sorte negle og den skaldede isse blev folkeeje. Lars Movin og Steen Møller Rasmussens portrætfilm kigger ind bag facaden.

                               Dan Turèlls produktion er en af de største i moderne dansk litteratur – i omfang og betydning! Mere end 90 udgivelser blev det til: Formeksperimenterende digte, det populære erindringsværk 'Vangede billeder' (1975), kriminalromaner samt en stribe avisskriverier m.m.

                               Hertil kom, at Dan Turèll bedre end nogen anden dansk forfatter i sin samtid forstod betydningen af at have et image. Gennem talrige shows og optrædener i radio og tv blev 'Onkel Danny’ folkeeje. Men hvordan var forholdet mellem forfatteren og hans alter ego? Gennem arkivmateriale og udsagn fra familie, venner og kolleger pejler filmen sig ind på såvel figuren Onkel Danny som mennesket Dan Turèll.
                               Biografpremiere: Fredag 23. august
                               Instruktion: Lars Movin, Steen Møller Rasmussen
                               Skuespillere: Kristen Bjørnkjær, Dan Turèll, Suzanne Brøgger m.fl.
                               Spilletid: 01:10
                               Censur:

                               søndag 3. december

                               Samsara


                               E

                                søndag 3. december

                                1t 42min

                                Ikke vurderet

                                Samsara

                                12:00
                                E - Sal A
                                VÆLG SPILLETIDSPUNKT
                                E
                                Oplev den magiske og smukke Samsara, der genforener de to filmskabere Ron Fricke og Mark Magidson, hvis prisvindende film Baraka og Chronos bragte en ny visuel og musikalsk kunstfærdighed til biografrummet. Samsara er et helligt ord, der betyder 'det evigt drejende livshjul'. Dette er udgangspunktet for de to filmskabere, mens de søger efter den undvigende strøm af sammenhæng, der løber igennem vores liv.

                                Filmet over en periode på fem år, i femogtyve lande, på fem kontinenter og skudt med 70mm film, fører Samsara os til verdener bestående af hellig jord, naturkatastrofer, industrielle komplekser og naturens vidundere. Ved at dispensere al dialog og deskriptiv tekst undergraver Samsara vores forventninger om en traditionel dokumentar.

                                I stedet opfordrer filmen til egne fortolkninger, som inspireres af betagende billeder og musik, der kombinerer det gamle med det moderne. Samsara udforsker verdens vidundere; fra det mondæne til det mirakuløse.
                                Biografpremiere: Onsdag 28. august
                                Instruktion: Ron Fricke, Mark Magidson
                                Skuespillere:
                                Spilletid: 01:42
                                Censur: Ikke vurderet

                                onsdag 13. december

                                Fanny og Alexander


                                E

                                 onsdag 13. december

                                 3t 08min

                                 Tilladt over 15 år

                                 Fanny og Alexander

                                 19:15
                                 E - Sal A
                                 VÆLG SPILLETIDSPUNKT
                                 E
                                 Bergmans magnum opus er en hyldest til livet, familien og teatret, og samtidig en dannelseshistorie om et ungt snarrådigt menneske. En sædeskildring på godt og ondt – om tro, magt og kunstnerisk fantasi – med højtider, fester og de skiftende sæsoner som medspiller.

                                 Vi ser verden gennem øjnene på ti-årige Alexander, der legende og drømmende bevæger sig gennem sin bedstemors ekstravagante lejlighed. Filmens første 90 minutter er tildelt en overdådig julefest, der kunne stå som en fortælling i sig selv, men som tjener som en elegant indføring i det samlede persongalleri.

                                 Efter juleferien ændrer livet sig radikalt. Alexanders far dør, og moren beslutter sig for at gifte sig med biskoppen Vergerus, der har gjort sine hoser grønne hos hende. Hun og de to børn forlader storfamilien og det luksuriøse liv for at underkaste sig biskoppens strenge regler og levevis. Bergmans storfilm er imidlertid også en hyldest til livet og teatret – ikke mindst Strindbergs 'Et drømmespil' og Shakespeares 'Hamlet' spejles i fortællingen – og en dannelsesfortælling om, hvordan kunstnerisk fantasi tager form i et ungt menneske af den rette støbning. Måske biskoppens dogmer alligevel må vige til sidst?
                                 Biografpremiere: Mandag 17. januar
                                 Instruktion: Ingmar Bergman
                                 Skuespillere: Bertil Guve, Pernilla Allwin, Kristina Adolphson, Kristian Almgren m.fl.
                                 Spilletid: 03:08
                                 Censur: Tilladt for børn over 15 år